Unicef - Változatos hazai programokat indított az UNICEF Magyarország


Számos új hazai programot indított az elmúlt hónapokban az UNICEF Magyarország, amelyek 2019-ben is a magyar gyerekeket segítik abban, hogy teljes, boldog gyerekkort élhessenek meg. Minden program más célterületen támogatja az arra leginkább rászoruló gyerekeket. Az UNICEF Magyarország folyamatosan keresi azon partnereket, akik felelősséget éreznek a gyerekek jövőjéért és szívesen részt vennének a szervezet magyar programjai, valamint globális célkitűzéseiért végzett munkájában. 

Youth Challenge Oláh GergőYouth Challenge - Rajtad áll a jövőd! kísérleti programot 16 országban, az Európai Unióban egyedüliként Magyarországon indította útjára az UNICEF. Negyvenhét hátrányos helyzetű fiatalokból álló csapat indult a versenyen, hogy azonosítsanak egy-egy, az életüket megnehezítő társadalmi problémát, majd kreatív helyi megoldást találjanak rá. Az első fordulóban öt pályázat nyert anyagi és szakmai támogatást a folytatáshoz, a két legígéretesebb projekt pedig nemzetközi színtéren méretteti meg magát további támogatásokért. A legjobb megoldások mintaként szolgálhatnak a világ fiataljainak milliói számára.  „A kezdeményezés egyik legfontosabb vonása, hogy nem felülről akarjuk megmondani, hogy melyek a rászoruló fiatalok problémái és mi segítene nekik, hanem az érintetteknek maguknak adjuk meg a lehetőséget, hogy megoldásokat találjanak” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója

2019-ben is folytatódik az UNICEF Magyarország rendkívül sikeres országos iskolai programja, az Ébresztő-óra, amellyel az elmúlt közel öt évben több mint 16 ezer gyermeket sikerült elérni. A foglalkozásokon olyan témák merülnek fel, mint a gyerekjogok, a gyerekek helyzete a világban, valamint az online bántalmazás.

Kilátó Élményprogram Ricky Martin2018 őszén Ricky Martin koncertjével és személyes jelenlétével indult útjára a Kilátó Élményprogram, amely az EMMI támogatásával valósul meg. Állami intézményekben élő, kislétszámú gyermekcsoportok vesznek részt tudatosan kiválasztott, rendszeresen szervezett programokon. Legyen szó múzeumról, színházi előadásról, koncertről, vagy sportversenyről, olyan eseményeket látogatnak meg, amelyek a gyerekek érdeklődésének és fejlesztésének a lehető legjobban megfelelnek. A gyerekeket pszichológusok, szociális szakemberek és drámapedagógusok segítik az élmények feldolgozásában és értékelésében egy előre kidogozott terv alapján. A fiatalok találkozhatnak művészekkel, sportolókkal és olyan példaképekkel is, akik szintén mélyszegénységből, vagy reménytelennek tűnő helyzetből valósították meg álmaikat.

teistehetsz oldalteistehetsz.unicef.hu oldal az UNICEF Magyarország legújabb, kísérleti kezdeményezése, a platformon bárki készíthet profilt és indíthat saját kampányt a gyerekekért, miközben a barátaival tölti az időt és jól is szórakozik. A regisztrálók vacsorákat főznek, vagy születésnapi bulit rendeznek, és arra kérik a vendégeket, hogy bor vagy egy csokor virág helyett támogassák a világ legnehezebb helyzetben lévő gyermekeit. Azok is bekapcsolódhatnak az UNICEF munkájába, akik nem szeretnének saját rendezvényt szervezni, ők online gyűjtést indíthatnak, vagy csatlakozhatnak már létező akciókhoz.

LánchídGyerekhang kampány a gyerekjogi egyezmény november 20-i aláírásának évfordulójára emlékeztet. 2018-ban a kampány csak a Facebookon 7 millió embert ért el, a sajtóban pedig közel 40 milliót ugyanazzal az üzenettel: figyeljünk a gyerekek véleményére, hallgassuk meg a hangjukat. Tavaly 100 influencer és rengeteg szimpatizáns csatlakozott az akcióhoz azzal, hogy kékbe öltözött. Több önkormányzat gyerek meghallgatást szervezett, az UNICEF Magyarország rajzpályázatot hirdetett, a győztesek alkotásait city light plakátotkon láthatta a közönség. A nagy napon kékbe borult a Lánchíd, a MÜPA és a Clark Hotel is, összesen 100 programon kaphattak ízelítőt a gyerekek a felnőttek világából. Idén a gyerekjogi egyezmény aláírásának 30. évfordulóján a Gyerekhang még színesebb kampánnyal jelentkezik, az UNICEF pedig várja azon partnerek jelentkezését, akik szívesen hangot adnának a gyerekeknek, programot szerveznének, támogatnák a közös ügyet, vagy bármilyen módon részt vennének az akcióban.   

 

A Magyar Adományozói Fórum Tagjai