Ökotárs - Az új programja: Civil térkép


okotars allo szinesAz Ökotárs most induló kezdeményezésében az országos civil együttműködések, hálózatok bővítése révén szeretné segíteni a szektor megerősödését és fejlődését. Céluk, hogy feltérképezzék és jobban megismerjenek olyan – elsősorban helyi – szervezeteket, csoportokat és aktív közösségeket – „csírákat” –, amelyek eddig nem voltak benne a szélesebb civil „vérkeringésben”.

Az Ökotárs eddigi működése során sokszor tapasztalta, hogy a különböző programokban, közös akciókban rendre ugyanazok a szervezetek „bukkannak fel”; vesznek részt, szólnak hozzá – de a végtelenül sokszínű és izgalmas hazai civil szektornak csak a kisebb részét teszi ki ez a kör. Meggyőződésük azonban, hogy a „kimaradóknak” is hasznára válna a részvétel – ezáltal új közös tapasztalatokra, nézőpontra, tudásra tehetnének szert, erősíthetnék egymást. Ez a felismerés indította az Ökotársat arra, hogy proaktívan tegyen az eddig látókörükön kívül maradtak megszólítása érdekében. A Civil Térkép programban ezért a következőket teszik:

  • meglévő, elsősorban különböző pályázati programjaik során összegyűlt kapcsolatrendszerükre alapozva kérdőívvel és telefonon megkeresik vidéken működő szervezeteket és csoportokat, akikkel eddig nem vagy csak régen volt élő kapcsolatuk;
  • „hólabda” módszerrel továbblépve, az ismert szervezetek kapcsolatainak felhasználásával személyes látogatások, találkozások révén további csoportokat kérdeznek meg;
  • feltárják a civil együttműködésekben való részvétel akadályait, a nehezítő körülményeket;
  • eszközöket, módszereket dolgoznak ki ezek leküzdésére, és ezeket felkínálják az érdeklődő helyi szervezetek, közösségek számára;
  • segítő programokat valósítanak meg;
  • szervezéssel, facilitálással serkentik a régiós és – végeredményben – országos találkozásokat, a közös pontok megtalálását és a közös akciókat.

Bíznak benne, hogy mindezek révén hosszú távon tartósan működő hálózatok alakulnak, illetve a meglévő koalíciók tagsága, bázisa bővül, és ez hozzájárul ahhoz, hogy a hazai civil társadalom ellenállóbbá, aktívabbá és láthatóbbá váljon. A program nem az „asztalfióknak” készül, azaz gyakorlati megvalósulása, folyamata természetesen nagyban függ a megkeresett szervezetek, a résztvevők visszajelzéseitől, gondolataitól – szívesen vesszik hát bárki bekapcsolódását, keressék az Ökotárs munkatársait elérhetőségeiken!

A Civil Térkép kapcsolódik az Ökotárs korábbi – pályázati és képzési – programjaihoz, és más civil fejlesztőkkel közösen valósítják meg: szakmai partnereik az Autonómia Alapítvány, a Civil Kollégium Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány-Magyarország. A program támogatói a Civitates (az Európai Alapítványi Hálózat közös kezdeményezése), a Norvég Nagykövetség és az EU Európa a Polgárokért programja.

Az új programhoz új koordinátor is dukál: szeptember 1. óta erősíti az Ökotárs csapatát Faragó Renáta, aki korábban a Menedék Egyesületnél, illetve drogprevencióval és ártalomcsökkentéssel foglalkozó szervezeteknél szerzett civil tapasztalatokat.

További információ: Faragó Renáta,  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

A Magyar Adományozói Fórum Tagjai