tesco 1024x39618 tonnával csökken a felhasznált műanyag mennyiségét a Tesco. Mostantól Újrahasznosított műanyagpalackokból készült palackot használ sajátmárkás hűtött italai és smoothie-jai csomagolásához. Az ún. r-PET palackokban kiszereléstől függően 30-50% az újrahasznosított műanyag aránya, amellyel közép-európai szinten 18, Magyarországon mintegy 3 tonnával csökkenti műanyag felhasználását az áruházlánc.

A PlasticsEurope elemzése szerint 2017-ben összesen 64,4 millió tonna műanyag csomagolást gyártottak Európában, aminek 7,4%-a, vagyis csaknem 4,8 millió tonna PET (polietilén-tereftalát) csomagolás volt. A kutatás szerint ugyan évről évre növekszik a műanyagfélék újrahasznosítása (2006 és 2016 között 74%-al), sok még a teendő ahhoz, hogy az élelmiszeripari környezetre gyakorolt terhelése csökkenjen, különösen a csomagolásokat illetően.

A Tesco néhány hónapja jelentette be, hogy sajátmárkás termékeinek csomagolását 100%-ban újrahasznosíthatóvá vagy újrafelhasználhatóvá teszi, aminek máris itt az első lépése: sajátmárkás hűtött italait és smoothie-jai ugyanis már új csomagolásban érhetők el.

Az újrahasznosított műanyagból készült palackokkal az áruházlánc évente csaknem 18 tonnával kevesebb műanyagot használ majd a négy közép-európai piacán, ez itthon mintegy 3 tonnával kevesebb felhasznált műanyagot jelent. A változás hatalmas környezeti előnyökkel jár, még ha a vásárlók számára nem is lesz szembetűnő a különbség: a 250 ml-es és az 1 l-es r-PET palackok 30%-ban, míg a 750 ml-es r-PET palackok már 50%-ban tartalmaznak újrahasznosított műanyagokat.

Az r-PET palackok esetében olyan poliészterről van szó, ami részben újrafelhasznált, elsősorban üdítőitalpalackokból származó műanyag csomagolóanyagokat tartalmaz, és maga is újrahasznosítható, illetve újrafelhasználható. A Tesco ezzel is az egyik legfontosabb céljaként kitűzött „zárt csomagolóanyag körforgást” támogatja, ami egy olyan csomagolás-menedzsment szisztémát jelöl, amelyben az összes anyagot újra felhasználják, újrahasznosítják, vagy egyéb célokra használják fel, nullára csökkentve a hulladék mennyiségét.

„Ezekkel a lépésekkel segíteni akarunk a vásárlóinknak, hogy mindannyian tudatos és felelős döntéseket hozhassanak. Ahogy már korábban is hangsúlyoztuk, elkötelezettek vagyunk abban, hogy csökkentsük a csomagolóanyagok környezetre gyakorolt káros hatását. A sajátmárkás gyümölcsleveink és smoothie-jaink megújult csomagolása remek példa erre” – mondta Hevesi Nóra, a Tesco kommunikációs igazgatója.

„2019 februárjában jelentettük be törekvéseinket, miszerint 2025-re a sajátmárkás termékeink csomagolása 100%-ban újrahasznosítható vagy újrafelhasználható lesz. 2020-ig pedig újratervezzük a sajátmárkás termékeink csomagolását, valamint kivonjuk a nehezen újrahasznosítható csomagolóanyagokat. A végső célunk, hogy a működésünkben ne keletkezzen olyan hulladék, ami hulladéklerakóba kerül” – tette hozzá az igazgató.

TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.

Több mint 20 éves hazai működése során a Tesco a magyar gazdaság meghatározó szereplőjévé vált. 204 magyarországi áruházában hetente átlagosan 3 millió vásárlót szolgál ki friss élelmiszerrel. Önkiszolgáló kasszái, okostelefonos applikációi, Click & Collect és Scan & Shop szolgáltatásai megkönnyítik a mindennapi vásárlásokat.

A 2015-ben létrejött Tesco Európa segítségével az áruházlánc még erősebb és hatékonyabb lett, miközben a működése az új üzleti egységnek köszönhetően leegyszerűsödött. A Tesco Online Bevásárlás szolgáltatásával, kényelmi formátumú üzleteivel és hipermarketjeivel napról-napra közelebb viszi vásárlóihoz az elérhető árú és jó minőségű termékeket.

Munkaadóként rugalmas feltételekkel, belső képzésekkel teremt támogató környezetet és ideális lehetőségeket jelenlegi és jövőbeni munkavállalói számára. A Tesco mindemellett aktívan támogatja a helyi közösségeket, az élelmiszerpazarlás elleni küzdelmet és az egészséges táplálkozás népszerűsítését.

További információ:
www.tesco.hu
www.tescomagyarorszag.hu
entescom.hu
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

A Magyar Adományozói Fórum Tagjai