Mit érdemes tudni a TAO támogatásokról? Kérdések és válaszok


business 3167295 960 720Felkértük tagszervezetünket, a Summa Artiumot, fogalmazzák meg ajánlásaikat, adjanak részletes áttekintést a témában.

Mi a TAO támogatás lényege?

A cégek a nyereségük után fizetett társasági nyereségadó (tao) egy részét vagy egészét nem a költségvetésbe fizetik be, hanem odaadják azt egy számukra szimpatikus sportklubnak vagy kulturális szervezetnek. A szabályozás lehetővé teszi, hogy a vállalatok nagyobb összegű adóbefizetés alól mentesülhetnek, mint amennyit a kiválasztott szervezetnek adtak.

Milyen célokra ajánlhatják fel a TAO-t?

A támogatással magvalósuló cél többféle lehet: filmalkotás, előadó-művészeti szervezet vagy látvány- csapatsport támogatása.

Milyen mértékű lehet a jóváírás?

Kulturális célú támogatás esetén a társasági adó maximum 80%-a már az adott évben, színházak, zenekarok és sportszervezetek támogatásra fordítható. A támogatás közvetlenül, vagy a NAV-on keresztül is történhet. A közvetlen támogatással 2,5%-4% közötti nyereség érhető el, míg a NAV-on keresztüli rendelkezéssel akár 7,5% adójóváírást is kaphat a támogató, ha év közben, de legkésőbb december 20-áig rendelkezik az adójáról.

Hogyan valósulhat meg a támogatás társasági adóból úgy, hogy az a támogatónak ne kerüljön semmibe és munkaidő ráfordítást se igényeljen?

Érdemes egy megbízható bonyolító céggel felvenni a kapcsolatot és rábízni az ügyet, így biztosíthatja a cég, hogy számára költségmentesen megy végbe a folyamat és precízen elvégzik az adminisztrációt valamint végig kísérik az ügyletet.

Kiválasztásuknál fontos szempont lehet, hogy megfelelő referenciákkal és több éves gyakorlattal rendelkezzenek.

Ki finanszírozza a bonyolító cég munkáját?

A támogatott fizet 2-5% közötti adminisztrációs díjat, a bonyolítóval kötött szerződés alapján, számla ellenében.

Milyen adminisztrációs feladatokat vállal át a lebonyolító cég ezekben az esetekben?

  • Szerződések előkészítését, aláírását
  • Támogatási igazolás igénylését
  • Az igazolások időben történő benyújtását
  • A NAV bevallási nyomtatvány feltöltését a támogatásra vonatkozó adatokkal
  • A teljes folyamat végigkísérését, esetleges reklamációk, problémák kezelését

Összességében komoly terheket vesz le a felek válláról. Felelősen viszi végig a folyamatot és ezzel időt spórol az érintetteknek, professzionális szolgáltatást nyújt.

Mennyi időt vesz igénybe egy teljes folyamat végigvitele?

A támogatás módjától függően 1-2 hét.

Az adminisztratív feladatokon túl mi másban tudja még a felek munkáját segíteni egy ilyen szervezet?

Tanácsadással segítjük a céljainak legelőnyösebb támogatási forma kialakítását. Közreműködünk a támogatások lebonyolításában, monitorozásában. Pénzügyi közreműködőként vállaljuk a támogatások pénztechnikai lebonyolítását is.

Hol találhatnak a cégek ilyen ügylet lebonyolítására alkalmas partnert?

Cégünk, a 14 éve működő Summa Artium Nonprofit Kft. – amellett, hogy a MAF tagja, az Etikus Adománygyűjtők mozgalom egyik alapítója is, híd a kultúra és az üzleti élet között. Legnagyobb projektjeink a Fortepan Fotóarchívum, a Vademecum Hírlevél és Könyvklub, az Aegon Művészeti Díj menedzselése.

www.summa-artium.hu. Kapcsolat: Török András +36 30 9000 901.

 

(kép: Pixabay)

A Magyar Adományozói Fórum Tagjai