Generali- A szeghalmi nők kíváncsiak egészségi állapotukra


Generali Alapitvany logoA IV. Pákászfutamra érkezett a Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőbusza Szeghalomra. Az ingyenes vizsgálatokon a leggyakoribb egészségügyi problémák kiszűrésére nyílt lehetőség. Az eredmények alapján a szeghalmiak körében a magas vérnyomás a leggyakoribb probléma, főként a férfiak körében.

Nemrég a szeghalmi Pákászfutam versenyzői és nézői vehettek részt a Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőbuszának ingyenes vizsgálatain. A résztvevők közel 60 százaléka nő volt, többségükben ők voltak kíváncsiak aktuális egészségi állapotukra. A szűrésekre jelentkezők átlagéletkora 37 év volt.

A résztvevők körében a magas vérnyomás fordult elő a leggyakrabban, amely a szűrésre jelentkezők 63 százalékát érintett. A hipertónia 140/90 vagy annál magasabb érték esetén már kezelést igényel, az ebbe a tartományba esőket szakorvosi kivizsgálásra irányították a szűrőbuszon dolgozó orvosok. A szív- és érrendszeri problémák hazánkban különösen sok áldozatot szednek: a keringési problémák több mint másfélszer annyi halálesetet okoznak nálunk, mint az Európai Unió régióinak átlagában; az összes haláleset több mint feléért felelősek.

Kevésbé gyakori, de mégis nagyon szembetűnő probléma a szeghalmiak körében a magas vércukorszint, amit a szűrésen részt vevők alig 5 %-ánál regisztráltak, a határán előforduló értéket viszont még további 35 %-nál regisztráltak. A vércukorszint normális tartománya 6,1 mmol/l, az ezt meghaladó értékek esetében már fontos a folyamatos ellenőrzés a cukorbetegség elkerülése érdekében. Figyeljünk oda táplálkozásunkra, együnk naponta többször, előnyös a napi ötszöri étkezés és a cukros, valamint fehér lisztes ételek kerülése és a rendszeres testmozgás.

Jelentős mértékben, a szűrésre jelentkezők 42 százalékánál mértek magas testtömeg indexet (BMI). Az elhízott kategóriába azonban csak 17 százalékuk tartozik, nekik különösen fontos odafigyelni a mozgásra. A BMI értéket úgy kapjuk meg, ha testsúlyunkat (kg) elosztjuk testmagasságunk (m) négyzetével. Túlsúlyról 25-ös BMI érték felett beszélhetünk. A kiegyensúlyozott, változatos étrend, illetve a húsfélék és zsíros ételek fogyasztásának mérséklése mindkét probléma kialakulását megelőzheti. A túlsúly megelőzésében a sport is segíthet, ezért különösen fontos, hogy a táplálkozás mellett a rendszeres sportra is fordítsunk időt.

 

A Generali szűrőbusz programról:

Habár a magyarok tudják, hogy az egészségtudatos életmód, azaz a mozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megelőzés fontos, kevesen tartják ezt be. Ezzel veszi fel a harcot a Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőprogramja, mely hatodik éve járja az országot, fedélzetén vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint- és testzsír-méréssel, szemészeti és bőrgyógyászati ellenőrzéssel, illetve általános belgyógyászati konzultációval. A mért eredmények értelmezését háziorvosi tanácsadás is segíti.

További információk a kezdeményezéssel kapcsolatban: alapitvany.generali.hu/szurobusz

A Magyar Adományozói Fórum Tagjai