Generali- Szűréssel az egészségért: A kiskőrösiek számára fontos a megelőzés


Generali Alapitvany logoA XXV. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok alkalmából Kiskőrösre érkezett a Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőbusza. Az ingyenes szűréseken a leggyakoribb egészségügyi problémák korai felismerésére nyílt lehetőség. Az eredmények alapján a kiskőrösiek körében a magas vérnyomás a leggyakoribb probléma, de a vércukorszintjükre is érdemes odafigyelniük.

Szeptember első napjaiban az idei Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok alatt bárki részt vehetett a Generali szűrőbuszának ingyenes vizsgálatain. Férfiak és nők közel egyenlő arányban jelentek meg a vizsgálatokon, a szűrésekre jelentkezők átlagéletkora 45 év volt.

A résztvevők körében a magas vérnyomás fordult elő a leggyakrabban, amely minden harmadik szűrésre jelentkezőt érintett. A hipertónia 140/90 vagy annál magasabb érték esetén már kezelést igényel, az ebbe a tartományba esőket szakorvosi kivizsgálásra irányították a szűrőbuszon dolgozó orvosok. A szív- és érrendszeri problémák hazánkban különösen sok áldozatot szednek: a keringési problémák több mint másfélszer annyi halálesetet okoznak nálunk, mint az Európai Unió régióinak átlagában; az összes haláleset több mint feléért felelősek.

Szintén gyakori probléma a kiskőrösiek körében a magas vércukorszint, amit a szűrésen részt vevők 30%-ánál regisztráltak. A vércukorszint normális tartománya 6,1 mmol/l, az ezt meghaladó értékek esetében már fontos a folyamatos ellenőrzés a cukorbetegség elkerülése érdekében. Figyeljünk oda táplálkozásunkra, együnk naponta többször, előnyös a napi ötszöri étkezés és a cukros, valamint fehér lisztes ételek kerülése és a rendszeres testmozgás.

Ennél némileg kisebb arányban, hozzávetőleg minden ötödik szűrésre jelentkezőnél mértek magas koleszterinszintet, illetve magas testtömeg indexet (BMI). A BMI értéket úgy kapjuk meg, ha testsúlyunkat (kg) elosztjuk testmagasságunk (m) négyzetével. Túlsúlyról 25-ös BMI érték felett beszélhetünk. A kiegyensúlyozott, változatos étrend, illetve a húsfélék és zsíros ételek fogyasztásának mérséklése mindkét probléma kialakulását megelőzheti. A szemészeti vizsgálatok sem voltak hiábavalóak: két résztvevőnél is találtak kóros elváltozásokat, így az ő kezelésük mihamarabb megkezdődhet.

A Generali Szűrőbusz programról:

Habár a magyarok tudják, hogy az egészségtudatos életmód, azaz a mozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megelőzés fontos, kevesen tartják ezt be. Ezzel veszi fel a harcot a Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőprogramja, mely hatodik éve járja az országot, fedélzetén vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint- és testzsír-méréssel, szemészeti és bőrgyógyászati ellenőrzéssel, illetve általános belgyógyászati konzultációval. A mért eredmények értelmezését háziorvosi tanácsadás is segíti.

További információ:

http://alapitvany.generali.hu/kezdemenyezes.php?id=79

A Magyar Adományozói Fórum Tagjai