Kárpátok Alapítvány - 40 millió forint gyerekek fejlesztésére


pjso1xtl00tlgvji1v96 kicsiÉvente közel 40 millió forinttal támogatja a hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztését a Kárpátok Alapítvány, a 2018-ban indított „Roma gyerekek korai képességgondozásához szükséges helyi kapacitások fejlesztése” elnevezésű programjában. Tizenkét az Észak-Magyarországi és Észak-Alföldi régiókban működő, hátrányos helyzetű roma közösségek életminőségének javításán dolgozó civil szervezet vehet részt a programban – amelyek projektenként több mint 3 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek.

A program közel 300-400 nehéz körülmények között élő, hátrányos helyzetű településen vagy településrészen élő 8 év alatti kisgyermek korai képességgondozásához járul hozzá. A támogatott projektek keretében olyan rendszeres készségfejlesztő programokat, kirándulásokat, táborokat szerveznek a gyerekeknek, amelyek számukra egyáltalán nem vagy alig érhetőek el ezekben a vidéki térségekben. Emellett az érintett szülők gyermekgondozással kapcsolatos információkhoz és szolgáltatásokhoz jutását segítik elő, illetve a romákkal szemben fennálló kirekesztő sztereotípiák oldásán dolgoznak a megvalósítók. 

A 2019-es pályázati eljárás jelenleg zajlik, eredmény 2019. május közepén várható!

A korai képességgondozás a hátrányos helyzetből, a szegénységből, a szülők alacsony iskolai végzettségéből eredő lemaradásokat és hiányokat igyekszik kompenzálni azzal, hogy komplex szemlélettel és szolgáltatásokkal megteremti a megfelelő fejlődéshez, a képességek és készségek kibontakoztatásához és gondozásához szükséges feltételeket, körülményeket a kisgyerekek és szüleik számára.

További információ a programról és a támogatott projektekről az alábbi linken érhető el:

http://www.karpatokalapitvany.hu/tartalom/roma-gyerekek-korai-k-pess-ggondoz-s-hoz-sz-ks-ges-helyi-kapacit-sok-fejleszt-se

A Magyar Adományozói Fórum Tagjai