Törley - Bio szőlő telepítése a Törleynél Pázmándon


KKA 4789Az elmúlt években történt műszaki beruházásoknak köszönhetően a Törley ma már európai szemmel is modern borászati üzemben készíti borait és pezsgőit. A cég a szőlő alapanyagot a saját területeire telepített szőlő­ültetvényein termeli meg, a vállalatnak Etyek mellett Pázmándon és Tokajban vannak szőlőültetvényei, Balatonbogláron pedig feldolgozó üzemük és integrációs szerződéseik vannak mintegy ezer szőlősgazdával. A Törley a technológiai fejlesztések mellett nagy gondot fordít a minőségi alapanyag előállítására új szőlőültetvények telepítésével, évente ugyanis 20-30 hektár szőlő kerül telepítésre, illetve újra telepítésre az etyeki szőlőültetvényeken.

A nemzetközi piacok igényeihez, illetve a modern és egészséges táplálkozás követelményeihez alkalmazkodva 2018-ban sor került 9,6 hektár zenit fajtájú „bio szőlő” telepítésére is a pázmándi területen, az ültetvény ápolása ugyanakkor a szigorú irányelvek mentén három teljes évet vesz igénybe.

Az év végén történt Biokontroll ellenőrzés során minden követelménynek megfelelt a terület, így megkapta a bio minősítést, amelyet a következő három évben folyamatosan ellenőriznek, de így már az első termés bio lehet.

A Törley sikerei azt bizonyítják, hogy „nagyüzemi” körülmények között is készíthetők olyan italok, amelyek bármikor felveszik a versenyt a világ elitjével. A siker kulcsa az, hogy a pezsgők és borok elkészítésének valamennyi folyamatát kiemelt figyelemmel kíséri a cég, a szőlő metszésétől a szüretig, az alapborok kezelésétől a palackozásig, tehát a szőlőtőkétől a fogyasztó asztaláig.

A Magyar Adományozói Fórum Tagjai