JótéKonyha programra vittük a Vodafone önkénteseit az Élelmiszerbankhoz


emb vodafoneJó hangulatú, közösségépítő, érzékenyítő önkéntes programot szerveztünk a Vodafone önkéntesei számára a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel. A vállalat munkatársai részt vettek november 9-én a JótéKonyha elnevezésű programon, ahol számos, az élelmiszer-pazarlással kapcsolatos ismerettel gazdagodtak és a nap folyamán 150 adag ételt készítettek rászorulók számára.

A program elején Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke az szervezet bemutatása során elmondta, hogy éves szinten idén több, mint 10000 tonna élelmiszert sikerül megmenteniük, melynek értéke kb. 5-6 milliárd Ft.  Az előadáson többek között részletes információ hangzott el arról is, miként ellenőrzik vissza a kiszállított adományok útját a rászorulókig.

A nap során az 50 fős önkéntes csoportot csapatokra osztották, akik a program további részében játékos keretek között segítették az Élelmiszerbank munkáját, többek között 150 fő rászoruló számára készített paprikás krumplival és kókuszgolyóval, ezek dobozolásával, illetve a raktárban 5 raklapnyi konzerv felcímkézésével.  Főzés közben az élelmiszer-pazarlás megelőzésével kapcsolatos apró trükköket és tippeket is kaphattak a résztvevők Balázstól arra, hogy a saját élelmiszer-hulladékukat hogyan tudják minimálisra csökkenteni, így szó esett például arról, miként lehet úgy pucolni répát, hogy minél kevesebb héj essen le róla, és arról is, hogy a leeső héjat lehetőleg nem a kukába, hanem a komposztálóba tegyük.

A JótéKonyha önkéntes program remek felépítése lehetővé tette a vállalat önkéntesei számára, hogy belelássanak az Élelmiszerbank működésébe, hogy megértsék mindennapi kihívásaikat, az önkéntes munka közben pedig megtapasztalhassák, hogy egyénileg mit tehetnek az élelmiszer-hulladék csökkentése érdekében. 

A Magyar Adományozói Fórum Tagjai