Microsoft - Londonban mutatkozott be az oktatás jövője


innovativiskolaprogram2Futurisztikus szakmai tartalmakkal, neves előadókkal és a 22. századot idéző vívmányokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők a londoni Bett szakkiállításon. Az idei high-tech konferenciára a Microsoft hazai szakembereit a vállalat Innovatív Iskola és Innovatív Pedagógus Programjának két meghatározó oktatója, Nádori Gergely és Prievara Tibor is elkísérte.

A Microsoft és a McKinsey most publikált, közös globális kutatása alapján a modern technológiai eszközök és megoldások a tanárok idejének akár 20-30%-át is megtakaríthatják, amelyet diákjaik javára fordíthatnak. Ennek az oktatási technológiának a high-tech show-ja a British Educational Training and Technology (Bett) szakkiállítás, amelyre az idén mintegy 103 edtech startup, 850 iparági szereplő és 34 700 résztvevő látogatott el a világ 131 országából.

A Microsoft és a McKinsey közös, 2000, 12-18 éves tanulót, valamint 2000 pedagógust megkérdező kutatásából az is kiderül, hogy a negyedik ipari forradalom nyertesei azok a diákok lesznek, akik magas fokú problémamegoldó képességgel, kreativitással, kritikus gondolkodásmóddal és kognitív készségekkel rendelkeznek. Ez annyiban nem meglepő, hogy a technológiai fejlődéssel fokozatosan egyre magasabb szintűvé váló automatizációval minden eddiginél fontosabbá válnak a szociális és érzelmi intelligencián alapuló készségek – a kutatás alapján pár éven belül akár 30-40%-kal több munkakörben már ezek lehetnek meghatározók. A megkérdezett fiatalok ugyanakkor úgy érzik, az oktatási rendszer egyelőre nem követi ezt a változó trendet. Alig több mint 40%-uk nyilatkozta, hogy megfelelő felkészítést kap a munka világába való belépéshez, a többség pedig különösen nagy hiányt érez a fenti készségek és képességek fejlesztésében.

A Microsoft nem csupán globálisan, hanem hazai szinten is számos aktivitással támogatja az oktatás digitalizációját. A Microsoft Magyarország komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy minden magyar számára elérhetővé tegye azokat az ismereteket, amelyekkel képes boldogulni a digitális világban: a mintegy 100 milliárd forint értékű szoftverfelajánlásnak köszönhetően a magyar iskolák diákjai és tanárai 2012 óta ingyen juthatnak a legkorszerűbb, tanulási és tanítási tevékenységüket támogató technológiához. A „Windows10 frissítés” projekt során a vállalat iskolák ezreiben összesen 100 ezer számítógép operációs rendszerét frissítette, amivel azok használata biztonságosabbá és hatékonyabbá vált.

Az idei tanévben elindított Minecraft: Education Edition-re épülő Minecraftország mozgalom pedig az idén arra ad lehetőséget az egyéniben induló tanulóknak, valamint iskolai szakköröknek, tanulóköröknek, osztályoknak, hogy a Minecraft nyílt játékterű videójátékban és annak oktatási verziójában építsék meg Magyarország kulturális színtereit, érdekességeit és látnivalóit.

Ennél is fontosabb szerep hárul a magyarországi oktatási intézmények digitális forradalmában az Innovatív Iskola és Innovatív Pedagógus Programoknak, amelyekre a cég közel 60 millió forintot fordított az elmúlt két évben. Míg a jelenleg 18 iskolában zajló kezdeményezés a legmodernebb eszközökkel juttatja naprakész digitális tudáshoz az intézményeket, a pedagógusprogram résztvevői többek között megismerkedhetnek azzal, hogyan integrálhatják az oktatási intézmények a technológiai vívmányokat, illetve elsajátíthatnak egy tanári önértékelési rendszert, amely lehetővé teszi, hogy mindenki megmérhesse és fejlessze tanítási gyakorlatát. Utóbbi kezdeményezés úttörői a tanárblog szerzői, Nádori Gergely és Prievara Tibor, akik szintén ellátogattak a kiállításra.

A londoni eseményről, valamint a Microsoft nemzetközi és hazai oktatási programjairól a linkre kattintva tájékozódhat bővebben:

https://news.microsoft.com/hu-hu/2018/01/25/londonban-mutatkozik-az-oktatas-jovoje/

A Magyar Adományozói Fórum Tagjai