Ökotárs Alapítvány - 2018-ban is folytatódik a KÖZ-SZER-VEZ program


ökotársA KÖZösség-SZERvezés-VEZetés programban 2016 nyarán szerte az országban 12 helyi közösség kapott lehetőséget és támogatást az Ökotárs Alapítványtól arra, hogy az adott településen élők mindennapjait megnehezítő problémákra válaszokat keresve, azokat a közösségszervezés módszereit használva megoldják.

Az elmúlt néhány hónapban mozgalmas időszakot tudhat maga mögött a szervezet. A nemzetközi és hazai képzések és találkozók mellett a településeken, a közösségekben végzett szervezői munka is mindenhol beérett:

  • 12 közösségben és településen indult el a szervezés, de idővel fokozatosan 20 településre terjedt ki a lakosok bevonása
  • 12 lelkes emberrel indult a program, azonban mára ugyanennyi képzett közösségszervező vesz részt a szervezésben. Több helyen annyira sikeres volt a helyi lakosok aktiválása és motiválása, hogy van, ahol a helyiek teljesen át is tudják venni a folyamatok, az elindult ügyek továbbvitelét.
  • 12 ügy zárult sikerrel, s ezek mellett további kilencben zajlik még az aktív „mag”, avagy az állampolgári csoport építése, a lakossági bevonás, a problémák nyilvánosságra hozatala, továbbá az érdekérvényesítő munka.
  • 100-nál is több média megjelenést értek el a közösségek, amelyek közül kéttucat országos, kb. 20 pedig regionális vagy megyei híradás volt, így közvetlenül vagy közvetve többszázezer embert szólítottak meg.
  • 3000 lakosnál is többet vontak be a személyes megkeresésekkel, interjúkkal, felmérésekkel, lakossági fórumokkal és közösségi eseményekkel az első 17 hónap alatt. A csoportok sikerei így közösségi győzelmek, melyek erősítik, s további cselekvésre ösztönzik az embereket.

Az Ökotárs Alapítvány a program során minden bevont közösség életében olyan sikereket ért el, amelyekre tovább építkezhet a jövőben, ezért 2018-tól új szakaszát nyitja meg a programnak szakmai partnerével, a Civil Kollégium Alapítvánnyal közösen. A programról a következő linken olvashat bővebben: http://kozszervez.okotars.hu/

A Magyar Adományozói Fórum Tagjai